Artikkeli+Video: Liikunta Ei Ole Kaloreiden Kuluttamista Varten

Kerron videossa otteita helmikuussa julkaistavasta kirjastamme.

Liikunnan yhteydessä todellisuudessa kulutettujen kaloreiden laskeminen voi olla vaikeaa. Liikkuminen enemmän ei välttämättä suoraan johda suurempaan laihtumiseen. Kehonpainonsäätelyjärjestelmän on mahdollista kompensoida "kulutettuja kaloreita" monin eri tavoin.

Lisäksi myös laihdutuksen myötä jokainen ylimääräinen kilon pudotus tosielämässä lisää vaadittavaa energian ”kuluttamista”(1.)

Miksi ohje "liiku enemmän" voi olla liian yksinkertainen

Mads Rosenkilden ja kumppaneiden tutkimus valottaa lisää miksi idea kaloreiden kuluttamisesta laihtuakseen on liian yksinkertainen. (Vinkki: Kehonpainonsäätelyjärjestelmä)

Kyseessä oli 13 viikon ja 64 lievästi ylipainoisen henkilön tutkimus, jossa tutkittavat oli jaettu kahteen ryhmään (korkea kulutus ja keskimääräinen kulutus). Kummatkin ryhmät osallistuivat kolmeen ohjattuun liikuntakertaan viikossa, jossa keskisyke oli yli 70% aiemmin määritellystä maksimisykkeestä.
Muina päivinä ryhmien aktiviteetit erosivat:

-Korkean kulutuksen ryhmäläinen liikkui 600 kcal/päivä
-Keskimääräisen kulutuksen ryhmäläinen liikkui 300kcal/päivä


Liikkumista kontrolloitiin mittareilla ja ohjeita noudattamaton henkilö poistettiin tutkimuksesta. Kummankin ryhmän energian saanti oli sama.
Keskimääräisen kulutuksen ryhmäläinen siis kulutti noin (13vko X 7 x 300) = 27 300 Kcaloria vähemmän. Lopputuloksena  keskimääräisen kulutuksen ryhmäläinen pudotti rasvan määrää 4 kiloa ja korkean kulutuksen ryhmäläinen 3,6 kiloa.

Vähemmän kuluttava ryhmäläinen kulutti 27 300 kcaloria vähemmän, mutta onnistui silti pudottamaan enemmän painoaan. ”Enemmän liikkuminen” ei siten suoraan välttämättä johda suurempaan painon putoamiseen (2).

  • Termostaatin on helppo korjata ”kulutetut kalorit” lukuisilla eri tavoilla laihdutus rupeaman aikana ja jälkeen.  Jo ennen Leptiinin löytämistä tiedettiin, että tahdonvoiman käyttäminen itsensä rääkkäämiseen voi johtaa myöhempään lihomiseen
  • Jos näkee urheilun pakollisena pahana, jota on tehtävä jotta paino putoaa, niin on vaikea saavuttaa liikunnallista elämäntapaa, joka pitää termostaatin kunnossa ihan huomaamatta. Säätelyjärjestelmän kunnossapitäminen on pelkkä sivuvaikutus, joka tulee siinä sivussa kuin bonuksena samalla kun urheilua harrastetaan sen itsensä takia.


Liikunta auttaa pitämään kehonpainonsäätelyjärjestelmän kunnossa ja tuottaa miljoonia eri hyötyjä, mutta idea kuinka tietoisesti olisi mahdollista kuluttaa liikkumalla tietyn määrän kaloreita laihtuakseen tietyn määrän on liian yksinkertainen.
 

Lähteet:

1. , Thomas D, Martin CK, Redman LM, Strauss B, Bosy-Westphal A, Müller MJ, Shen W, Martin Nguyen A. Energy content of weight loss: kinetic features during voluntary caloric restriction. Metabolism. 2012 Jul;61(7):937-43. doi: 10.1016/j.metabol.2011.11.012. Epub 2012 Jan 16. PubMed PMID 22257646

2. Rosenkilde M, Auerbach PL, Reichkendler MH, Ploug T, Stallknecht BM, Sjödin A. Body fat loss and compensatory mechanisms in response to different doses of aerobic exercise - a randomized controlled trial in overweight sedentary males. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2012 Aug 1.