Salaisuus, jota kukaan laihduttaja ei tiedä.

KAIKKIEN ARTIKKELEISTA JA SIVUSTOSTA TYKÄNNEIDEN KESKEN ARVOTAAN MARRAS- JA JOULUKUUSSA 100 EURON LAHJAKORTIT!!!<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Artikkeli pohjautuu kolmeen julkaisuun, jotka ovat julkaistu maailman kahdessa arvostetuimmassa tiedelehdessä: Naturessa ja Sciencessä.


Ensimmäisessä artikkelissamme käyn läpi terveyden ja laihdutuksen perusteita, joista kuitenkin valitettavasti vain aniharva on tietoinen. Yksikään tietämäni laihdutusohjelma, -tuote tai –palvelu ei ota näitä periaatteita huomioon. Vääristä oletuksista johdetut teoriat ovat erittäin harvoin toimivia. Tämä voisi olla osasyynä, miksi joidenkin tutkimusten mukaan vaikuttaisi, että tupakasta voisi olla jopa helpompi päästä itse eroon, kuin onnistua pysyvästi pudottamaan painoa (1,2,10). Kehonpainoa on todella vaikea tietoisesti tahdonvoimalla kovin pitkää aikaa hallita. Rasvakudoksen määrästä vastaa voimakas biologinen säätelyjärjestelmä. (11,12,13)


Kehonpainoa säädellään tiedostamattomasti

Kaloriteorian mukaan laihduttaminen onnistuu kun syödään vähemmän energiaa kuin mitä kulutetaan. Tämä itsessään kyllä pitää paikkansa, mutta on  laihduttajan kannalta iso yksinkertaistus. Yhtälön kumpaakin puolta, sekä kulutusta ja syömistä, säädellään tarkasti. Huomaamaton tiedostamaton säätely vastaa sekä syömiskäyttäytymisestä että energiankulutuksesta, eikä kumpaakaan näistä voida kovin pitkään tietoisesti hallita.(11,12,13)

Vastaavasti niin kuin depressioon ei voi antaa ohjeeksi piristymistä tai stressiin rauhoittumista, niin hoikistumiseen  ei toimi ”vähemmän syöminen ja enemmän liikkuminen”.

Kehonpaino on biologisen säätelyjärjestelmän säätelemä, samoin energiankulutus ja syömiskäyttäytyminen. Päätökset syömisestä eivät perustu mekaaniseen kaloreiden summaamiseen vaan haluja ohjaa voimakas ”termostaatti”, jota on vaikea tietoisesti kontrolloida pitkällä tähtäimellä.

Jos haluaa ymmärtää kuinka laihtuminen tapahtuu ja kuinka laihdutettu kehonpaino on mahdollista pitää, niin on pureuduttava syihin energiansaannin ja energiankulutuksen taustalla.

Mistä johtuu, että on jatkuvasti nälkä ja tekee mieli ruokaa? Mistä johtuu, että energiankulutus on matala ja tuntuu, että paino ei millään tahdo laskea?


Kuvittele suuri luokkahuone, joka on tupaten täynnä oppilaita. Oppilaat ovat luokkahuoneessa, koska tärkeä ja mielenkiintoinen oppitunti on alkamassa. Kysymykseen miksi luokkahuone on täynnä oppilaita kovinkaan tyydyttävä vastaus ei ole: ”koska luokkahuoneeseen on mennyt enemmän ihmisiä (syödyt kalorit) kuin sieltä on tullut ihmisiä pois ”(kulutetut kalorit).
Tämä on itsestäänselvyys, ja vastaus pitää kyllä paikkaansa, mutta on sinänsä  täysin naurettava. Ihmiset ovat luokkahuoneessa, koska tärkeä oppitunti on alkamassa.
Sama koskee painonpudottamisen haastetta laihduttamisessa. Painon kertyminen ylimääräisten kaloreiden saannista johtuen on yhtä puutteellinen vastaus, eikä kerro mitään syistä kaloriyhtälön taustalla. Aivan kuten verenpaine ja vaikkapa hengittäminen ovat tiedostamattomasti säädeltyjä tapahtumia, niin ovat myös syömiskäyttäytyminen sekä kehon energiankulutuskin.


Hippokrateen laihdutusohjeet…onko mikään muuttunut?

Molekulaarisia mekanismeja kehonpainon- ja syömiskäyttäytymisen säätelyssä tutkiva  Rockfellerin yliopiston lääkäri Jeffrey Friedman muistuttaa kuinka ihmiset ovat historian saatossa tuominneet  voimakkaimmin henkilöt, jotka ovat sairastuneet sairauksiin, joista ei ole tiedetty paljoa. Mielisairauksien ajateltiin aiemmin johtuvan pahoista hengistä, vatsahaava huonosta kyvystä sietää stressiä, ja jopa syöpää hävettiin ja sairastunutta henkilöä piiloteltiin. (13)
Ajat ovat onneksi muuttuneet.
Hippokrates kirjoitti aikoinaan kuinka ylipainoa tulee hoitaa “ syömällä kerran päivässä, ei kylpyjä, nukkumalla kovalla sängyllä ja kävelemällä niin pitkään kuin mahdollista ” (3,4)

Friedman kärjistäen kysyykin, että olisikohan jo aika laihduttamisessakin siirtyä Antiikin Kreikasta 2010-luvulle ?

Säätelyjärjestelmä huolehtii Kehonpainosta

Ohje vähemmän syömisestä ja enemmän liikkumisesta on ristiriidassa laajan tieteellisen näytön kanssa. Erittäin kattava tutkimusaineisto osoittaa, kuinka kehonpainoa säädellään hormonaalisesti. (11,12,13)

Kymmenen vuoden aikana ihminen kuluttaa noin 10 miljoonaa kilokaloria ilman huomattavia muutoksia kehonpainossa. Tämän tarkoittaa, että energiansaannin pitää täsmätä energiankulutukseen  noin 0,17 %:n virhemarginaalilla koko tuolta kymmeneltä vuodelta. Tämä ylittää kenenkään kyvyn laskea kaloreita. (5) Esimerkiksi jo pakkausselostusten kalorimerkinnät voivat poiketa 10% todellisista arvoista.(6)

Tutkimusnäyttö osoittaa kuinka hormonaaliset tekijät vaikuttavat päätökseemme syömisestä. Energian saatavuus on elintärkeää yksilön selviämiselle. Säätelyjärjestelmän toiminnan tarkoitus on huolehtia riittävästä rasvareservistä, joka takaa hengissä säilymisen. (9) Ihmiskunnan historiassa ruuan puute on ollut normaalia ja liian vähäinen kehon rasvan määrä saattoi yksilön hengenvaaraan. (12)
Sciencen artikkelissa Friedman kertoo 9-vuotiaasta englantilaisesta tytöstä, jonka jalat olivat niin isot, että tyttö pystyi juuri ja juuri kävelemään. Tyttö söi keskimäärin 1100 kilokaloria per ateria, koska hänen elimistö ei tuottanut rasvamassasta viestivää hormonia. Hoidon jälkeen tytön ruokahalu tippui ikäisekseen normaaliksi  180 kilokaloriin (84%). (12)

 

”Vaikka olemme tietoisia tarpeesta syödä vähemmän, niin alkuperäinen  viesti syömisestä on tiedostamaton. Emme voi kuulla sen ääntä, mutta yksinkertaisesti koemme sen vaikutukset”
-Jeffrey Friedman

 


Kehonpainon biologinen säätelyjärjestelmä huolehtii selviytymisestämme. Jos ruokaa on vain vähän saatavilla, niin on äärimmäisen tärkeää pystyä säätelemään energiankäyttöä ja syömistä.

Säätelyjärjestelmä vastustaa termostaatin lailla sekä painonnousua, että painonlaskua. Lyhyellä tähtäimellä on mahdollista tiputtaa painoa lisäämällä kulutusta tai vähentämällä energiansaantia, mutta säätelyjärjestelmä pyrkii myöhemmin palauttamaan tuon menetetyn painon ennalleen. Jeffrey Friedman vertaa tätä jopa hengityksen pidättämiseen. Hengityksen pidättäminen onnistuu aluksi tahdonvoimalla, mutta lopulta tiedostamattomat impulssit ottavat vallan ja on pakko vetää henkeä. (11)

Laihdutuksen jälkeen energiankulutus tippuu voimakkaasti.(13) Henkilön, joka on laihduttanut 135 kilosta 90 kiloon, pitää syödä huomattavasti vähemmän kaloreita (pitääkseen painonsa) kuin henkilön, joka painaa 90 kiloa ilman laihdutuskuureja. Lisäksi lihasten energiankäytön taloudellisuus kasvaa niin, että energiaa kulutetaan liikkuessa mahdollisimman vähän. (7) Yhdessä lisääntyneen nälän kanssa vähäinen energiankulutus helpottaa painon takaisin kertymistä.

Set-Point: Termostaatin oletuspaino

Kehonpaino on biologisesti säädelty, ja kehonpainon "termostaatti" pyrkii pitämään painon vakiona. (11,12,13) Tuota termostaatin oletuspainoa kutsutaan Set-Point -painoksi.

Painonpudotuksen jälkeen, jos termostaatin säätelemässä Set-Point -painossa ei tapahdu muutosta alemmas, niin termostaatti huolehtii painon takaisin keräämisestä. Laihdutuksen jälkeen nälkä lisääntyy ja energiankulutus pienenee. (11,12,13) ”Tahdonvoiman puute” johtuu todellisuudessa signaaleista, joilla säätelyjärjestelmä varmistaa rasvamassan takaisin keräämisen.

 

”Jos tavoitteena on huomattava ja pysyvä painonpudotus… parempana lähestymistapana olisi strategia, joka vaikuttaa suoraan Set-Point -painon säätelyyn. Fysiologiset muutokset, jotka tavallisesti vaikeuttavat painonmuutosta, näin auttaisivat saavuttamaan ja pitämään alemman kehonpainon.”
Professori R.E. Keesey Wisconsin Yliopisto

Vastaavasti kuin Set-Point -paino voi kohota lihoessa, niin Set-Point -painoa on mahdollista myös laskea. Perinteisesti laihduttamisen perusta on ollut kaloreiden saannin rajoittamisessa tai kulutuksen lisäämisessä huomioimatta biologista kehonpainon säätelyä tai ympäristöä, jolla on huomaamattomia vaikutuksia ruokailuvalintoihimme.

Jos talosi lattia lahoaa, koska kattosi vuotaa niin korjaisitko pelkästään lahonneen lattian  (oire=ylipaino) kiinnittämättä huomiota kattoon eli itse ongelman aiheuttajaan (säätelyjärjestelmän toiminta) ?

Laihduttaminen
kiinnittämällä huomiota pelkkään energiansaantiin ja kulutukseen voi johtaa helposti huonoihin tuloksiin. (11,12,13)
Kaloreihin keskittymisen sijaan parempi vaihtoehto voisi olla keskittyminen tekijöihin, jotka vaikuttavat joko suoraan tai epäsuorasti kehonpainon säätelyjärjestelmään ja sen eri mekanismeihin. (11,12,13)


Syvennyn tähän teemaan tulevissa artikkeleissa

       <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ARVOMME ENSIMMÄISEN LAHJAKORTIN MARRASKUUN LOPUSSA. OSALLISTU ARVONTAAN TYKKÄÄMÄLLÄ ARTIKKELEISTA SEKÄ SIVUSTOSTA!!Lähteet:


1 "A word about quitting success rates."American Cancer Society: Information and Resources for cancer: Breast,Colon,Prostate,Lung and Other Forms. N.p., n.d.Web.11 Jan. 2011
2 Crawford D, Jeffery RW, French SA. Can anyone successfully control their weight? Findings of a three year community-based study of men and women. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000 Sep;24(9):1107-10. PubMed PMID: 11033978.
3. Bray, G.A. Obesity: Historical development of scientific and cultural ideas. Int. J. Obes.14, 909–926 (1990).
4. Buchwald, H. & Knatterud, M.E. Morbid obesity: perceptions of character and comorbidities in Falstaff.Obes. Surg.10, 402 408 (2000)
5 D. S. Weigle, FASEBJ.8, 302 (1994)
6. Allison, D.B., Heshka, S., Sepulveda, D. &Heymsfield, S.B. Counting calories—caveat emptor.J. Am. Med. Assoc. 270, 1454–1456 (1993).7. Leibel, R.L., Rosenbaum, M. & Hirsch, J. Changes in energy expenditure resulting from altered body weight. N. Engl. J. Med.332, 621–628 (1995)
9 Wilding JP. Leptin and the control of obesity. Curr Opin Pharmacol 2001 Dec;1(6):656-61.
10 T. A. Wadden et al., J. Clin. Endocrinol. Metab. 83, 214-218 (1998).
11  Jeffrey M. Friedman Obesity: Causes and control of excess body fat Nature 459, 340-342 (21 May 2009)
12
Jeffrey M. Friedman A War on Obesity, Not the Obese Science 299, 856 (2003)
13.  Jeffrey M. Friedman Modern Science versus Stigma of Obesity Nature Medicine  10, 563 - 569 (2004)