Tahdonvoima ei ole ratkaisu laihtumiseen

  • Uusi artikkeli joka keskiviikko

  • Voit osallistua lahjakorttien arvontaan tykkäämällä artikkeleista (tykkää-painikkeen löydät artikkelien alaosasta) ja sivustosta. Ensimmäinen lahjakortti arvotaan marraskuun lopussa. Ilmoitamme voittajan facebookissa!

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Päätös syömisestä ei ole pelkästään laskelmoitu ja tietoinen valinta, vaan myös monet hormonaaliset tekijät ohjaavat ja vaikuttavat valintoihimme. Laihduttaessa leptiinipitoisuus laskee, jolloin erilaiset nälkäsignaalit vahvistuvat. Kyseiset signaalit kannustavat syömään ja niitä on pitkällä tähtäimellä äärimmäisen vaikea pelkästään tahdonvoimalla yrittää vastustaa.

Ruokahalua säädellään pitkällä tähtäimellä leptiinin avulla ja lyhyellä tähtäimellä erilaisten syömistä joko hillitsevien tai kannustavien viestien avulla. Leptiini vähentää syömistä kannustavia signaaleja ja lisää ruokahaluja vähentäviä signaaleja näin vaikuttaen myös lyhyen ajan kylläisyyden säätelyyn. (1-7)

Esimerkiksi:

  • Leptiini lisää ruokahalua vähentävän  peptidi YY:n vaikutusta. (8) Kyseisen peptidin antaminen ihmisille vähentää merkittävästi heidän aterialla nautittua ruuan määrää. Yhdellä buffetlounaalla syöty energianmäärä tippui ylipainoisilla 30% ja hoikilla 31%.(9)
  •  Laihduttaessa leptiinin pitoisuus laskee. Matala leptiini heikentää ruokailun jälkeen suolistosta eritettävien kylläisyyshormonien vaikutusta. Tällöin ruokaa syödään automaattisesti enemmän. (10 )

”Vaikka olemme tietoisia tarpeesta syödä vähemmän, niin alkuperäinen  viesti syömisestä on tiedostamaton. Emme voi kuulla sen ääntä, mutta yksinkertaisesti koemme sen vaikutukset”
-Jeffrey Friedman


Termostaatti vastaa tehokkaasti pidemmän ajan syömiskäyttäytymisestä niin, että Set-Point paino pysyisi tietyissä rajoissa. Energiansaannin vähentäminen johtaa  leptiinin laskuun, syömistä kontrolloivien signaalien voimistumiseen ja kylläisyydestä ilmoittavien signaalien heikentymiseen. (1-7,11,12).

Tahdonvoimalla omaa biologiaa vastaan on vaikea taistella. Kuitenkin tahdonvoiman toiminnan ymmärtäminen voi auttaa painonpudottamisessa.  Avainasemassa on tahdonvoiman käytön minimointi.
 

Tahdonvoiman käyttö ja syömisen rajoittaminen lisäävät ruuan palkitsevuutta

Tahdonvoima toimii kuin lihas. Sitä on mahdollista vahvistaa, mutta mikä tärkeämpää, niin tahdonvoimaa väsyy ja hupenee käytettäessä. Tahdonvoima väsyy jopa asioissa, joiden ei ajatella olevan raskaita: matkustaessa täydessä kulkuneuvossa, yrittäessä tehdä vaikutusta toiseen ihmiseen tai vaikkapa tylsän kokouksen aikana. Aina kun pitää hillitä impulsseja, olla välittämättä häiriötekijöistä tai päättää eri vaihtoehtojen väliltä, kulutetaan rajallista tahdonvoimaamme. Jopa päättäessä vaikkapa ostoskorin sisällöstä kaupassa kulutetaan tahdonvoimaa. Tahdonvoiman käyttäminen missä tahansa asiassa on pois tahdonvoimasta muualta. (13)
Laihduttamisessa tämä on erityisen tärkeää, koska tahdonvoimalla syömisen, tai jonkin tietyn ruoka-aineen rajoittaminen, lisää tuon rajoitetun ruoka-aineen palkitsevuutta.  Vastaavasti kuin ”älä ajattele valkoista karhua” vie ajatukset lähes pakonomaisesti juuri kiellettyyn asiaan niin tiukka rajoittaminen voi johtaa kierteeseen, jossa ajatuksia hallitsee lisääntynyt tarve kontrolloida omaa käytöstä.

Samalla kun tuo tiukka kontrolli vähentää pikkuhiljaa rajallista tahdonvoimaa, niin pelkästään rajoittaminen itsessään lisää ruuan potentiaalisesti tuomaa mielihyvää. Mitä tiukemmin joudutaan rajoittamaan omaa käytöstä verrattuna joustavampaan syömiseen, sitä haastavampaa näyttäisi laihduttamisesta tulevan.  (14-18)

 Moderni ympäristö ja erityisesti ruuan agressiivinen mainonta tuovat tätä kautta omat haasteensa hyvinvointiimme. Syömiseen kannustavia vihjeitä on lähes kaikkialla.  Lisäksi kaikki tahot eivät välttämättä välitä ensisijaisesti juuri hyvinvoinnistasi vaan pyrkivät tuottamaan ruokaa joka myy.

Ruokaa on mahdollista varta vasten suunnitella mahdollisimman maittavaksi, jolloin samalla maksimoidaan näiden ruoka aineiden kulutus. Kyseiset ruoka-aineet voivat kuitenkin liiallisina olla vahingollisia hyvinvoinnille ja painonsäätelyjärjestelmän toiminnalle.

 

Jatkan tästä aiheesta ensi viikolla.


Lähteet:

1. Williams KW, Scott MM, Elmquist JK (March 2009). "From observation to experimentation: leptin action in the mediobasal hypothalamus". Am. J. Clin. Nutr. 89 (3): 985S–990S.
2. Chin-Chance C, Polonsky K, Schoeller D (2000). "Twenty-four-hour leptin levels respond to cumulative short-term energy imbalance and predict subsequent intake". J. Clin. Endocrinol. Metab. 85 (8): 2685–2691.
3. Keim N, Stern J, Havel P (1998). "Relation between circulating leptin concentrations and appetite during a prolonged, moderate energy deficit in women". Am. J. Clin. Nutr. 68 (4): 794–801.
4. Mars M, de Graaf C, de Groot C, van Rossum C, Kok F (2006). "Fasting leptin and appetite responses induced by a 4-day 65%-energy-restricted diet". International journal of obesity (Lond) 30 (1): 122–128.
5.  Farooqi I.S., Bullmore E., Keogh J., Gillard J., O'Rahilly S., Fletcher P.C. Leptin regulates striatal regions and human eating behavior. Science. 2007;317:1355. [PubMed]
6. Domingos A.I., Vaynshteyn J., Voss H.U., Ren X., Gradinaru V., Zhang F. Leptin regulates the reward value of nutrient. Nature Neuroscience. 2011;14:1–8.
7. Rexford S. Ahima, MD, PhD and Daniel A. Antwi, PhD; Brain regulation of appetite and satiety- Endocrinol Metab Clin North Am. Dec 2008; 37(4): 811–823
8. Unniappan S1, Kieffer TJ.Leptin extends the anorectic effects of chronic PYY(3-36) administration in ad libitum-fed rats. 2008 Jul;295(1):R51-8. doi: 10.1152/ajpregu.00234.2007. Epub 2008 Apr 16.
9. Batterham RL, Cohen MA, Ellis SM, Le et al. Inhibition of food intake in obese subjects by peptide YY3-36. N Engl J Med 2003;349(10):941-8.
10. Gregory J. Morton, Thomas H. Meek, Michael W. Schwartz; Neurobiology of food intake in health and disease; Nature Reviews Neuroscience 15, 367–378 (2014) doi:10.1038/nrn3745
11. Baranowska B et al; Disturbed release of gastrointestinal peptides in anorexia nervosa and obesity. Diabetes Obes Metab. 2000 Apr;2(2):99.103.
12. Sumithran P.; Long-term persistence of hormonal adaptions to weight loss. N Engl J Med 2011 Oct 27;365(17):1597-604

13. Roy F. Baumeister, Kathleen D. Vohs , Dianne M. Tice; The Strength Model of Self-Control
Florida State University, Department of Psychology, 1107 W. Call Street, Tallahassee

14. Provencher V, Drapeau V, Tremblay A, Després JP, Lemieux S. Eating behaviors and indexes of body composition in men and women from the Québec family study. Obesity Research. 2003;11(6):783–792.
15. Bellisle F. Why should we study human food intake behaviour? Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. 2003;13(4):189–193.
16. Teixeira PJ, Silva MN, Coutinho SR, et al. Mediators of weight loss and weight loss maintenance in middle-aged women. Obesity. 2010;18(4):725–735.

17. Westenhoefer J, Stunkard AJ, Pudel V. Validation of the flexible and rigid control dimensions of dietary restraint. International Journal of Eating Disorders. 1999;26(1):53–64.
18. Timko CA, Perone J. Rigid and flexible control of eating behavior in a college population.
Eating Behaviors. 2005;6(2):119–125.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Voit osallistua lahjakorttien arvontaan tykkäämällä artikkeleista ja sivustosta. Ensimmäinen lahjakortti arvotaan marraskuun lopussa. Ilmoitamme voittajan facebookissa!